Previdno z e-skiroji

 

V zadnjem obdobju se v javnem prometu pojavlja novo prevozno sredstvo, in sicer električni skiro. E-skiroji spadajo med lahka motorna vozila. Zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter dokaj visokih hitrosti (do 25 km/h) predstavljajo večje tveganje za uporabnike. Vozniki e-skirojev morajo upoštevati, da je ob zaviranju, sploh pri višjih hitrostih, e-skiro nestabilen. Nujno je, da se vozniki e-skirojev teh tveganj zavedajo, da poznajo prometna pravila, da jih upoštevajo ter da poskrbijo za lastno varnost tudi z uporabo zaščitne čelade in so vidni v prometu. E-skiro ni igrača, če ga uporabljamo v prometu.

Kje smemo voziti e-skiro?

Vozniki e-skirojev morajo v prometu voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. Pravila, ki veljajo za kolesarje, se smiselno uporabljajo tudi za voznike e-skirojev. Izven naselja ob robu ceste e-skiroji niso dovoljeni. V naši občini v praksi pomeni to, da vožnja z e-skirojem na lokalni cesti izven naselja med Dobrovcami in Dravskim Dvorom ni dovoljena.

Kdo sme voziti e-skiro?

Po zakonu ga sme voziti tudi učenec starejši od 12 let, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico. E-skirojev ne priporočamo mlajšim od 14 let, saj predstavljajo tveganje za uporabnike (možnost padcev, nestabilnost). Seveda je na e-skiroju do 18. leta starosti, obvezna zaščitna kolesarska čelada.

 

Na e-skiro brez slušalk in mobilnega telefona

Vozniki e-skirojev in kolesarji naj med vožnjo ne uporabljajo slušalk ali mobilnega telefona, saj to odvrača pozornost od dogajanja v prometu. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti mora voznik e-skiroja imeti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Udeležba v območjih za pešce in na območjih skupnega prometnega prostora
V območjih za pešce lahko vozniki e-skirojev vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca. E-skiroji so skoraj neslišni, zato jih drugi udeleženci v prometu težje zaznajo.

 

Vožnja z e-skiroji naj bo prijetna – naj bo tudi VARNA!

 

                                                                       SPV Občine Miklavž na Dravskem polju

 

 
 
 

#To sem jaz

 

Eladina

 

365 dni telovadimo vsi

 

Eduroam

 

Prijava za urednike spletne strani

AAI Prijava

 
 
 
Dostopnost