#športajmoinberimo: kaj brati, da diši po športu?

#športajmoinberimo je program, ki ga vodi Mariborska knjižnica v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – združenjem športnih zvez, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo, Javno agencijo za knjigo RS (JAK), Mestno knjižnico Ljubljana, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Združenjem splošnih knjižnic, revijo BUKLA ter projektoma Kulturni bazar in Nacionalni mesec skupnega branja. Fotografije naslovnic knjig so povzete s spletnih strani založb. Program financirata JAK in OKS.

Za mlade in odrasle bralce

Sabina Fras Popović: Prava hokejska banda
”Saj veste. Vse je mogoče, dokler ni konec. Pa še potem je spet mogoče. Le nekje drugje! Nič ni dokončno, dokler verjamete, da je možno.”
Tokrat vabi k branju še sveži prvenec Sabine Fras Popović z ilustracijami Darka Grkinića, branje, ki še kako diši po športu. Prava hokejska banda pritegne s svojo neposrednostjo, odločnostjo, odkritostjo, brezkompromisnostjo, tako kot je neposreden tudi šport, ki ga slikovito opisuje avtorica. Skozi knjigo se razkrivajo monologi, dialogi, iskrice iz garderob, skupnih klubskih prostorov, ledne ploskve, prostorov za kondicijsko vadbo, hotelskih sob, domov športnikov. Avtorica, poznavalka sveta tega športa z različnih vidikov, zelo odkrito in nazorno predstavi dogodke, pogovore, sočne debate, ki morajo po pravilih ostati v garderobi, skrite pred javnostjo, saj so del razvoja vsake prave bande. Nakazana je pomembna vloga staršev na poti mladega športnika. Ob branju knjige se bodo zamislili in našli v njej delček sebe trenerji, starši športnikov, navijači, športniki sami, pa tudi vsi, ki spremljajo šport le ljubiteljsko. Bralke in bralce pritegne razmišljanje in različne vrednote vseh vpletenih, opisana je vloga trenerjevega pristopa v trenutku, ko gre ekipi dobro, pa tudi kadar se dogodki razvijejo drugače kot bi si želeli. Skozi zgodbo vratarja kot enega ključnih in nepogrešljivih enakovrednih članov ekipe, je močno poudarjena klima v timu in odnosi med vsemi vpletenimi ter pomen sodelovanja in usklajenosti vseh članov hokejske bande. Ob prebiranju knjige se bralka ali bralec večkrat vpraša, kaj je resnično in kaj plod domišljije. Knjigo je prebrala in predstavila Nives Markun Puhan, pedagoška svetovalka na ZRSŠ za športno vzgojo.
• Knjigo je v letu 2022 izdala založba Pivec.
• Knjiga je predstavljena kot kakovostna knjiga v Knjigometru MKL, Pionirske – Kompetenčnega centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo in v reviji Bukla: https://www.bukla.si/revija-bukla/prava-hokejska-banda.html
• Člani splošnih knjižnic si lahko knjigo izposodijo v naslednjih knjižnicah:
https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/120298243
• Knjiga je dostopna tudi v Biblosu: https://www.biblos.si/isbn/9789617164442
• Knjigo lahko tudi kupimo: https://zalozba-pivec.com/knjigarna?o=n&vezava=trda-vezava

Patrick Gray in Justin Skeesuck: Nikoli vama ne bo uspelo
Naslov izvirnika; I`ll push you, mi je bolj všeč:, saj po mojem mnenju bolje povzame vsebino in sporočilo knjige. Zgodba namreč najprej govori o težkem, fizičnem potiskanju invalidskega vozička, prirejenega za pot po Pirenejskem polotoku, proti koncu knjige pa to potiskanje postane brezpogojna podpora med prijateljema, česar se oba protagonista tudi zavedata.
Ob branju sem se spomnila na uvodno predavanje dr. Marte Bon na strokovnem posvetu ob Evropskem tednu športa, Hoja – povezovanje, trajnost, zdravje. Zelo dobro je povzela pomen hoje in nas opomnila, da se hoja pojavlja povsod v življenju dobesedno in v prenesem pomenu: hoja po poti življenja (kako hodiš po njej, ali smo komu v oporo na svoji poti), hoja kot poklic, dva hodita, hoja po luni, hoja kot rekreacija , hoja v vrhunskem športu ali hoja za premislek. Podobno nas o hoji nagovori avtobiografsko poročanje o skupnem prečenju El Camina. Popelje nas preko vseh fenomenoloških pomenov hoje, posreduje pomembno sporočilo o sprejemanju lastnih omejitev, posledično sprejemanju pomoči brez slabe vesti in je primer pravega prijateljstva, kjer si stojiš ob strani tudi takrat, ko je zares težko, ampak toliko bolj izpopolnjujoče. Knjigo je prebrala in predstavila Polona Klopčič, pedagoška svetovalka na ZRSŠ za športno vzgojo.
• Knjigo je izdala založba Družina.
• Člani splošnih knjižnic si lahko knjigo izposodijo v naslednjih knjižnicah:
https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/295411968
• Knjiga je dostopna tudi kot zvočni posnetek: https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/2048510037
• Knjigo lahko tudi kupimo: https://www.druzina.si/knjiga/nikoli-vama-ne-bo-uspelo

Kristijan Musek Lešnik: Nekaj ti želim povedati
Nekaj ti želim povedati je knjiga, ki se me je najbolj dotaknila v predgovoru. Avtor Kristijan Musek Lešnik knjigi in svojima otrokoma na pot zapiše želje, ki jih imam tudi sama za svoja otroka. Ponudi lastno interpretacijo različnih vidikov življenja skupaj s citati ter mislimi znanih in neznanih avtorjev. Ti nam v trenutkih, ko ostanemo brez svojih besed, lahko pomagajo naprej. Knjigo je prebrala in predstavila Polona Klopčič, pedagoška svetovalka na ZRSŠ za športno vzgojo.
• Knjigo je izdala založba Mladinska knjiga.
• Člani splošnih knjižnic si lahko knjigo izposodijo v naslednjih knjižnicah: https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/27617027 ali https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/103882499
• Knjiga je dostopna tudi v Biblosu: https://www.biblos.si/isbn/9789610162179
• Knjigo lahko tudi kupimo: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/nekaj-ti-%C5%BEelim-povedati-p-9789610158943

 

Lepo vabljeni k branju!