DRŽAVNO TEKMOVANJE ZELENO PERO – TUDI LETOS DEVET SREBRNIH PRIZNANJ

 

Učenci od 6. do 9. razreda naše šole se že leta zapored udeležujejo tekmovanja iz pisanja novinarskega prispevka (oz. nastajajo že kar konkretni strokovni prispevki/članki) na temo ohranjanja narave in varovanja okolja za priznanje ZELENO PERO. Tudi letošnje tekmovanje je organiziralo Društvo Planet Zemlja, in sicer v sodelovanju s podjetjem Energetika Maribor, zato je bila tema letošnjega tekmovanja ENERGIJA V ODPADKIH.

Organizatorji tekmovanja so želeli, da mladi raziščejo področje energetske predelave odpadkov, poiščejo primere dobrih praks (najbolj znan je Dunaj) ter razloge o tem, zakaj v Sloveniji v javnosti ni zadostnega zaupanja ljudi do tovrstnih projektov. Mladi so lahko v novinarske prispevke zapisali tudi svoja mnenja in predloge, kako projekte energetske predelave odpadkov nadzirati, da bo javnost rezultatom meritev izpustov ter ostankov (pepela) verjela, pa tudi svoja razmišljanja o tem, kako se tem postopkom na cenovno primeren način izogniti.

Društvo je na ta način želelo z letošnjo temo Zelenega peresa spodbujati strpno in argumentirano razpravo o temah, ki v javnosti nimajo enotne percepcije.

Najbrž se boste strinjali z mano, da je bila letošnja tema zelo zahtevna, naši učenci pa so ji bili uspešno kos.

Tako se je na državno tekmovanje uvrstilo vseh deset sodelujočih učencev: Nik Aleksander Pučko (6. a), Zala Silič (8. b), Vanesa Muršec (9. a), Klara Sprinčnik (9. a), Ana Smiljan (9. a), Nika Žnidarič (9. a), Jakob Kršljin Stojić (9. b), Matija Petek (9. b), Veronika Beranič Ferk (9. c), ki so osvojili srebrno priznanje, ter Zoja Škoflanc (9. b), ki je osvojila bronasto priznanje.

Na tem mestu gre omeniti, da zlato priznanje v posamezni kategoriji prejme le en tekmovalec, z najvišjo oceno, in da se je našemu Jakobu kot drugo uvrščenemu ”za las” izmaknilo, kot tretje uvrščena pa mu je sledila Ana. Tudi Nik kot tretjeuvrščeni iz 6. a je v svoji kategoriji imel le za 1,3 % nižjo oceno kot prvouvrščeni.

Vsem sodelujočim učencem čestitamo za izjemen dosežek!

Mentorica: dr. Ana Koritnik

 
 
 

#To sem jaz

 

Eladina

 

365 dni telovadimo vsi

 

Eduroam

 

Prijava za urednike spletne strani

AAI Prijava

 
 
 
Dostopnost