Nedavno je pri Založbi Roman izšla čisto prava slikanica Filipa Gračnerja iz 9. b, avtorja besedila, in Pauline Kaučič iz 8. b, avtorice ilustracij.

S svojo izvirno vizualno in besedno umetniško stvaritvijo sta potrdila, da književna vzgoja presega branje in poustvarjanje besedil iz berila. Vzgaja bralce za pošolsko branje in še več: spodbuja k lastni izvirni ustvarjalnosti – k izvirni igri besed in barv.

Filip in Paulina v zgodbi, ki pritegne, mladega (otroka) in manj mladega bralca skozi prizmo sodobnega otroka in časa popeljeta v mitološko-bajeslovni svet, ki ga spretno prepleteta s kaotično stvarnostjo, v kateri je človek egoističen, objesten uničevalec raznovrstnih ekosistemov – narave. Soustvarila sta torej zgodbo, ki poleg vznemirljivega, nepozabnega popotovanja skozi svet pravljičnosti odslikava zelo resno problematiko stvarnosti – kaže na odnos do narave –, in zgodbo, ki jo je vsekakor vredno (treba) prebrati.

S to knjižno izdajo smo v slovenskem prostoru dobili še enega pisatelja in še eno ilustratorko, in to mlada, nadarjena ter obetavna ustvarjalca.

Filip in Paulina, iskrene čestitke in še veliko novih ustvarjalnih navdihov in izzivov!

Mentorica: dr. Ana Koritnik