Pošta Slovenije je zelo aktivna na mednarodnem področju. Sodeluje z mednarodnimi poštnimi organizacijami in združenji, v okviru katerih vabijo k sodelovanju mlade iz vsega sveta. Tako je Filip Gračner iz 8. b s svojim pismom sodeloval na mednarodnem natečaju za najlepše pismo, ki ga že od leta 1971 organizira Svetovna poštna zveza (Universal Postal Union – SPZ).

Tema letošnjega natečaja je bila: Odrasli osebi napiši sporočilo o svetu, v kakršnem živimo (originalni naslov: Write a message to an adult about the world we live in).

Na slovenski ravni je bilo Filipovo pismo uvrščeno v ožji izbor – torej med najboljša najlepša pisma, ki bo tudi objavljeno. Mi pa smo ga vključili v naše šolsko glasilo – resnično ga je vredno prebrati.

Kanček pa vam ga kopiramo:

Mi, otroci, smo prihodnost sveta. Pustite nam svet takšen, kot je bil, ko ste vi bili otroci. Želim si odkrivati svet brez strahu, da bi na drugem koncu planeta staknil kakšno smrtonosno bolezen, se zastrupil z nepitno vodo ali bil tarča terorističnega napada. Rad bi živel v mirnem in čistem svetu, izkusil mnogo stvari, se zabaval in takšen svet predal svojim potomcem.

Čestitamo, Filip!

Mentorica: dr. Ana Koritnik