Nina Gvardjančič, nagrajenka v projektu Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnosti in prijateljstvo (katerega častni pokrovitelj je varuh človekovih pravic Peter Svetina), se je v četrtek, 5. 3. 2020, udeležila dogodka, to je osrednje nacionalne razstave izbranih izdelkov v Hiši Evropske unije v Ljubljani, na katerem so podelili plakete avtorjem najboljših izdelkov.

S svojim odličnim pisanjem na dano temo Past upravičene nestrpnosti je prepričala natečajno komisijo. Tako so dr. Božidar Opara, prof. dr. Milena Ivanuš Grmek, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, mag. Nina Koželj, Ajda Bezenšek Špetič in dr. Nejc Jelen Ninino besedilo prepoznali kot eno izmed najboljših, najekspresivnejših in seveda je sledilo povabilo na slavnostno odprtje razstave in podelitev plaket.

Ta slavnostni dogodek so organizatorji obogatili z nagovori častnih gostov, z recitalom dveh nagrajenih pesmi in glasbenim nastopom ambasadorja strpnosti, velikega človekoljuba in humanitarca, SoulGreg(a) Artist(a). Skupaj z mag. Mojco Eferl je zapel lastno pesem Naj zmaga ljubezen, kar je tudi njegovo sporočilo nam. Samo razstavo je otvoril s častnim nagovorom g. Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Na mlade ustvarjalce in ostale nas prisotne je prenesel pomembni sporočili: prvo – dan strpnosti naj bo vsak dan, ne le ob mednarodnem dnevu; drugo – načelo strpnosti je treba ponotranjiti, in pozval, da ju naj prenašamo širše.

Mag. Nina Koželj je opozorila na predsodke in stereotipe ter nas pozvala: »Prijateljstvo in strpnost negujte in udejanjajte ju vedno in povsod.« Gregor Pečan pa je izpostavil, da se ljudje včasih premalo zavedamo nestrpnosti, in pozval: »Bodimo prijazni drug z drugim: danes, jutri in kar naprej.« Marjutka Hafner, direktorica Urada za UNESCO, pa je posebej pozvala k širjenju strpnosti in medsebojnemu spoštovanju. Osvetlila je pogled na to, da vojne nastajajo v glavah ljudi, zato je treba v glavah ljudi narediti mir – mir in razumevanje je treba graditi z moralno in socialno enotnostjo celotnega človeštva, da postanejo del našega vrednostnega sistema.

Častni gostje prof. dr. Milena Ivanuš Grmek, mag. Nina Koželj in Jože Bogataj so ob zaključku dogodka nagrajencem slavnostno podelili plakete. Sledila sta odprtje in ogled razstave likovnih in literarnih del nagrajencev, k Nini pa je celo pristopila prof. dr. Milena Ivanuš Grmek in ob navdušenju nad njeno ustvarjalnostjo z njo prijetno poklepetala.

dr. Ana Koritnik